Popularyzowanie zdrowego stylu życia i zmieniających się nawyków żywieniowych coraz częściej wprowadza do naszego menu jadalne kwiaty. Już starożytni Rzymianie ich używali w wielu potrawach. Płatki róż do różnego rodzaju puree i omletów, lawendę do sosów. W średniowiecznej Francji kwiaty nagietka były używane do sałatek, omleta i serów. Dziś można je znaleźć w jadłospisach na całym świecie. Uatrakcyjniają potrawy, dodają im koloru, smaku i innych cech sensorycznych. Kwiaty są źródłem wielu witamin i składników odżywczych.
Kwiaty, które możesz bezpiecznie zjeść
Poniższa lista kwiatów nie jest wyczerpująca, ale właśnie te najczęściej rosną w naszych ogrodach.
BRATEK
łagodny kwiatowy smak, lekko miętowy. To kolorystyczny dodatek do zielonej sałaty. Używamy go do dekoracji deserów, pięknie wygląda zamrożony w kostkach lodu.

HIBISKUS
duże kwiaty o smaku żurawiny jemy na surowo, suszone wykorzystujemy do parzenia herbaty. Świeże pąki włożone do kieliszków z szampanem cudnie w nich rozkwitają.

RÓŻA
ma lekko słodki smak. Płatki stosujemy na surowo jako dodatek do sałatek owocowych. Można je suszyć, zamrażać, dodawać do płynów, dżemów, galaretek. Zawierają duże ilości witaminy A i E oraz przeciwutleniacze.

FUKSJA
ciekawy kształt kwiatów jest pięknym dodatkiem dekoracyjnym potraw. Ma lekko kwaśny smak. Jagody są jadalne przydatne do robienia dżemów.

CHABER
płatki chabra wzbogacają kolorystycznie napoje i sałatki. Ich ostry korzenny smak z nutą subtelnej słodyczy daje potrawom niepowtarzalny goździkowy aromat.

KONICZYNA
główki kwiatowe o łagodnym smaku lukrecji możemy dodać do sałatek. Częściej używamy samych rurek kwiatowych.

GOŹDZIK
kwiaty smakują jak perfumowany aromat. Dodajemy je do deserów, sałatek, lodów, sorbetu. Łagodzą nutę smakową owoców morza i frytek. Kandyzowane płatki mogą posłużyć do dekoracji potraw.

PORTULAKA
jadalne są kwiaty i mięsiste liście. Można je podawać na wiele sposobów. Na surowo w sałatkach , kanapkach. Ugotowane na parze, jako dodatek do zup bądź smażone w panierce. Są źródłem tłuszczu omega-3, witamin i przeciwutleniaczy.

DYNIA
duże kwiaty możemy nadziewać serami, piec, smażyć , surowe dodawać do sałatek. Zbieramy męskie kwiaty. Z żeńskich kwiatów wyrosną owoce, nie zbieramy ich. Kwiaty męskie rosną wokół zewnętrznej krawędzi rośliny, mają długą i cienką łodygę. Kwiaty żeńskie są umiejscowione bliżej środka rośliny i mają bulwiasty owoc u podstawy kwiatu.

NAGIETEK
płatki mają smak lekko gorzki, cytrusowy, pikantny. Są dodatkiem do zup, sałatek, ryżu i drobiu. Suszone stosuje się do zabarwiania potraw. Smażone w oliwie z oliwek smakują jak szafran. Zawierają duże ilości flawonoidów, luteinę i zeaksantynę.

NIECIERPEK
bardzo słodkie płatki używane do napojów, deserów i sałatek owocowych

SŁONECZNIK
orzechowy smak płatków wzbogaca sałatki o niepowtarzalną nutę smakową. Pączki gotuje się jak karczochy.

LAWENDA
jemy świeże jak i suszone płatki. Dodajemy do potraw słodkich i pikantnych. Do kremów, ciast, lodów, galaretek, do ryb i mięsa. Kandyzowane używamy do dekoracji. Zatopione płatki w kostkach lodu dodają walorów wizualnych napojom. Podczas gotowania płatki lawendy dodajemy powoli, w niewielkich ilościach aż osiągniemy pożądany smak. Zbyt duża ilość może być przytłaczająca dla potrawy. Zawierają witaminę A, wapń i żelazo.

BEGONIA
chrupiące płatki, o lekko gorzkim cytrusowym, ostrym smaku dodajemy do jogurtu, sałatek i kanapek z serem.

NASTURCJA
liście, strąk nasienny i kwiaty są jadalne. Mają pikantny, pieprzowy smak, przypominający szafran. Kwiaty są nieco łagodniejsze. Stosujemy do wypieków, sałatek, smażymy, gotujemy na parze. Podajemy w kanapkach z serem i pomidorami, w zapiekankach. Kwiatami ozdabiamy potrawy. Do dań przygotowanych na gorąco płatki dodajemy na samym końcu.

Jak przygotować kwiaty do spożycia?
Kwiaty zbieramy tuż przed użyciem, najlepiej wcześnie rano lub późnym popołudniem. Przechowujemy je w lodówce, w pojemniku przykrytym wilgotnym, papierowym ręcznikiem. Na surowo dodajemy je do posiłku jako ostatni akcent.
Jak stosować jadalne kwiaty?
- Kwiaty przed spożyciem umyj, zanurzając je w naczyniu z wodą. Do wyschnięcia pozostaw na papierowym ręczniku.
- Jedz kwiaty, które wyhodowałaś sama i wiesz, że są bezpieczne do spożycia. Nie traktowane pestycydami.
- Nie używaj kwiatów kupionych w kwiaciarni, ani zbieranych w parkach bądź przy drogach.
- Jedz te kwiaty, które nadają się do spożycia.
- Jedz płatki, usuwaj słupki i pręciki.
- Będąc alergikiem wprowadzaj niewielkie ilości kwiatów do potraw, testując czy nie jesteś na nie uczulona.
- Dzieci poniżej 4 lat powinny unikać jedzenia kwiatów.
Pozostaw komentarz