15 jadalnych kwiatów z twojego ogrodu

with Brak komentarzy

 

Popularyzowanie zdrowego stylu życia i zmieniających się nawyków żywieniowych coraz częściej wprowadza do naszego menu jadalne kwiaty. Już starożytni Rzymianie ich używali w wielu potrawach. Płatki róż do różnego rodzaju puree i omletów, lawendę do sosów. W średniowiecznej Francji kwiaty nagietka były używane do sałatek, omleta i serów. Dziś można je znaleźć w jadłospisach na całym świecie. Uatrakcyjniają potrawy, dodają im koloru, smaku i innych cech sensorycznych. Kwiaty są źródłem wielu witamin i składników odżywczych.

 Kwiaty, które możesz bezpiecznie zjeść

Poniższa lista kwiatów nie jest wyczerpująca, ale właśnie te najczęściej rosną w naszych ogrodach.

BRATEK 

łagodny kwiatowy smak, lekko miętowy. To kolorystyczny dodatek do zielonej sałaty. Używamy go do dekoracji deserów, pięknie wygląda zamrożony w kostkach lodu.

HIBISKUS 

duże kwiaty o smaku żurawiny jemy na surowo, suszone wykorzystujemy do parzenia herbaty. Świeże pąki włożone do kieliszków  z szampanem cudnie w nich rozkwitają.  

RÓŻA

ma lekko słodki smak. Płatki stosujemy na surowo jako dodatek do sałatek owocowych. Można je suszyć, zamrażać, dodawać do płynów, dżemów, galaretek. Zawierają duże ilości witaminy A i E oraz przeciwutleniacze.

FUKSJA

ciekawy kształt kwiatów jest pięknym dodatkiem dekoracyjnym potraw. Ma lekko kwaśny smak. Jagody są jadalne przydatne do robienia dżemów.

CHABER

płatki chabra wzbogacają kolorystycznie napoje i sałatki. Ich ostry korzenny smak z nutą subtelnej słodyczy daje potrawom niepowtarzalny goździkowy aromat.

KONICZYNA 

główki kwiatowe o łagodnym smaku lukrecji możemy dodać do sałatek. Częściej używamy samych rurek kwiatowych.

GOŹDZIK

kwiaty smakują jak perfumowany aromat. Dodajemy je do deserów, sałatek, lodów, sorbetu. Łagodzą nutę smakową owoców morza i frytek. Kandyzowane płatki mogą posłużyć do dekoracji potraw.

PORTULAKA

jadalne są kwiaty i mięsiste liście. Można je podawać na wiele sposobów. Na surowo w sałatkach , kanapkach. Ugotowane na parze, jako dodatek do zup bądź smażone w panierce. Są źródłem tłuszczu omega-3, witamin i przeciwutleniaczy.

DYNIA 

duże kwiaty możemy nadziewać serami, piec, smażyć , surowe dodawać do sałatek. Zbieramy męskie kwiaty. Z żeńskich kwiatów wyrosną owoce, nie zbieramy ich.  Kwiaty męskie rosną wokół zewnętrznej krawędzi rośliny, mają długą i cienką łodygę. Kwiaty żeńskie są umiejscowione bliżej środka rośliny i mają bulwiasty owoc u podstawy kwiatu.

NAGIETEK

płatki mają smak lekko gorzki, cytrusowy, pikantny. Są dodatkiem do zup, sałatek, ryżu i  drobiu. Suszone stosuje się do zabarwiania potraw. Smażone w oliwie z oliwek smakują jak  szafran.  Zawierają duże ilości flawonoidów, luteinę i zeaksantynę.

NIECIERPEK 

bardzo słodkie płatki używane do napojów, deserów i sałatek owocowych

SŁONECZNIK

orzechowy smak płatków wzbogaca sałatki o niepowtarzalną nutę smakową. Pączki gotuje się jak karczochy.

LAWENDA

jemy świeże jak i suszone płatki. Dodajemy do potraw słodkich i pikantnych. Do kremów, ciast, lodów, galaretek, do ryb i mięsa. Kandyzowane używamy do dekoracji. Zatopione płatki w kostkach lodu dodają walorów wizualnych napojom. Podczas gotowania płatki lawendy dodajemy powoli, w niewielkich ilościach aż osiągniemy pożądany smak. Zbyt duża ilość może być przytłaczająca dla potrawy. Zawierają witaminę A, wapń i żelazo.

BEGONIA

chrupiące płatki, o lekko gorzkim cytrusowym, ostrym smaku dodajemy do jogurtu, sałatek i kanapek z serem.

NASTURCJA 

liście, strąk nasienny i kwiaty są jadalne. Mają pikantny, pieprzowy smak, przypominający szafran. Kwiaty są nieco łagodniejsze. Stosujemy do wypieków, sałatek, smażymy, gotujemy na parze. Podajemy w kanapkach z serem i pomidorami, w zapiekankach. Kwiatami ozdabiamy potrawy. Do dań przygotowanych na gorąco płatki dodajemy na samym końcu.

Jak przygotować kwiaty do spożycia?

Kwiaty zbieramy tuż przed użyciem, najlepiej wcześnie rano lub późnym popołudniem. Przechowujemy je  w lodówce, w pojemniku przykrytym wilgotnym, papierowym ręcznikiem. Na surowo dodajemy je do posiłku jako ostatni akcent.

Jak stosować jadalne kwiaty?

  • Kwiaty przed spożyciem umyj, zanurzając je w naczyniu z wodą. Do wyschnięcia pozostaw na papierowym ręczniku.
  • Jedz kwiaty, które wyhodowałaś sama i wiesz, że są bezpieczne do spożycia. Nie traktowane pestycydami.
  • Nie używaj kwiatów kupionych w kwiaciarni, ani zbieranych w parkach bądź przy drogach.
  • Jedz te kwiaty, które nadają się do spożycia.
  • Jedz płatki, usuwaj słupki i pręciki.
  • Będąc alergikiem wprowadzaj niewielkie ilości kwiatów do potraw, testując czy nie jesteś na nie uczulona.
  • Dzieci poniżej 4 lat powinny unikać jedzenia kwiatów.

Pozostaw komentarz